Kalocsai mintás farmertáska

Két gyönyörű kalocsai mintás táska elkészítést mutatjuk be, képekben. Mindkét táska farmerból készült, nézzük is az elkészítésüket!

 

Nézzük először, az első táska elkészítését:

Hozzávalók: farmer anyag, cipzár, műanyag cső, kalocsai motívum

Nézzük a szabásmintát, amit a linkre kattintva érsz el: táska szabásminta2.jpg (826,4 kB) Szabjuk is ki a táska alkatrészeit!

A táska eleje és a háta részén berakását készítünk, gombostűzzük. A motívumokat tetszőleges helyre felgépeljük.

Következik a bezec aljának 2*0,5cm-re való felhajtása. Ide varrjuk fel a belsőzsebet.

A bezec színoldalára (közepére) felvarrjuk a cipzárt (színt-színnel), először az egyik, majd a másik bezecre is.

Mindkét bezecet felvarrjuk a táska tetejére 1cm-re, majd kihagyván a jelölt lyukat, tovább varrjuk az oldalába, egészen a cipzárig. A kihagyott lyukba fogjuk a műanyag csövet becsúsztatni, ez lesz a táskánk fogója.

Majd folytatjuk a táska oldalának varrását körben úgy, hogy a varrásszélt a cipzárnál megigazítva, szembefordítjuk.

Ennek a táskának külön nincs alja pántja, ezért az aljánál az oldalakat szembefordítva egy 5cm-es "éket" gépelünk az aljába, így oldjuk meg, hogy mélysége is legyen a táskának.

A táska fülére -ami műanyag cső- tettem egy pántot, így kényelmesebb lesz. A cső (táska fogója) helyét letűzzük, de sokkal szélesebbre tűzzük a közepénél, mert könnyen beleakadhat a betolásnál az anyag ráncaiba.

A műanyag csövet betoljuk, majd felfűzzük a pántot, ezt követően pedig rögzítjük tűvel. Tipp: a műanyag csövet "előszúrhatjuk" vastagabb biztosítótűvel, mert így majd könyebben átmegy rajta a varrótű. Miután összevarrtuk (többszörös öltéssel, lehetőleg vastag zsákvarró cérnával) betoljuk a táska közepéig az összevarrt részt.

 

Következzék a másik táska:

Egy nagyon elegáns farmertáska készítését mutatjuk be, mely díszítésképpen kalocsai virág mintákat kapott. 

Hozzávalók: farmer, bélésanyag, hosszú cipzár, kis zsebhez: cipzár, kalocsai terítő (ha nem tudsz hímezni)

A szabásminta alapjánt kiszabjuk a táska alkatrészeit!Kattints a linkekre, és ha teheted nyomtasd is ki a szabásmintát!

táska szabásminta.jpg (39,1 kB)
táskaszabásminta.jpg (44,3 kB)

 

Külső zsebet varrunk a hátoldalra. A zsebszegő felvarrása a mintán látott helyre történjen. /A cipzár hossza és + a felvarrási felület szélessége 1cm)

Középen felvágjuk a szegőt, két végén ék alakban becsípjuk 1 mm-rel a varrattól. (fenti középső képen mutatom)

Majd, átfordítjuk a pántot a fonák oldalra

a nyílás alá helyezem a cipzárt színnel felfelé, és milliméteres tűzéssel körbevarrom, majd a fonák oldalon a szegő felső széléhez, színnel szemben rávarrom a zsebalátétet.

Így tisztázom el a belső zsebet. A felső alátét mindig az alap anyag (farmer) legyen, szóval ha belenézek a zsebbe, ne a bélést lássam. Majd az alsó zseblapot is – ami bélés –felvarrom az alsó alátétre, ugyanúgy színnel szembe, majd körbevarrom a zseblapot. Ezt eltisztázni nem szükséges, mivel bélelt lesz a táskánk.

Táska bélésének készítése:

a kiszabott eleje részre felvarrjuk az előre már a tetején elszegett zsebünket, amit körben 1cm-esen behajtva rávarrunk a bélésre.

az oldalakat az aljapánt közrefogásával 1cm-esen összevarrjuk, az alján 20cm lyukat hagyunk a kifordításhoz.

 Táska varrása:

 táska jobb elejére tetszőlegesen felvarrjuk a virágokat, vagy ráhímezzük a tetszőleges mintát.

jobb és bal elejét összerögzítjük, a díszített oldalt méretre behúzzuk, úgy hogy szépen kifeküdjön, ezután a két elejét keresztben lerögzítjük.

összevarrjuk színnel szemben a vállpántot, és a bezecet is, színnel szembe fordítva rágombostűzzük.

először a középrészt fél cm-re körbevarrom, majd becsípkedem a varrásszélességet, hogy kifordítás után szépen kifeküdjön.

majd a táska és a bezec pántrészét szembefordítjuk, 1cm-es varrásszélességgel varrom. (mivel nagyon szűk lesz a hely a varráshoz, jobbról és balról is indítsuk el a varrást, hogy a közepénél találkozzon. Mivel egy szűk vállrészt fogunk kapni.)

Közvetlenül a bezec felvarrási vonala alá teszem az oldalpántot, aminek a két végét már 5cm-re lehajtottam –a szabásmintán látható- és mindkét oldal közé bevarrom az oldalpántot,

színt színnel a pántot rávarrom a cipzárra, majd fél cm-re letűzöm a cipzárt.

A cipzár bevarrása következik. A cippzárt mindkét oldalon a táskánk bezecei közé fogjuk gépelni, 1cm-es varrásszéllel színt színnel.

majd, a még szabadon lévő bezec és a cipzár végét kifordítva színt színnel kigépelem "L" alakban.

a bélést színnel a cipzár varrásszélességéhez varrom hozzá, így eltisztázom a cipzárt és a táska belsejét is, a lyukon átfordítjuk a táskát és eldolgozzuk a lyukat.

Ha kedvet kaptál hozzá, hogy elkészítsd, jó munkát hozzá!

Ötlet:

Mit szólnál a táskához passzoló mobiltartó varrásához?

Elkészítési útmutató: Mobiltelefon tartók